Meyve ve Sebze Nasıl Kurutulur?

Yazar : | 0 Yorumlar | Tarih : Mayıs 17, 2015 | Kategori : Gurme Bilgiler

kuru-meyve-sebze

Havanın ısınmaya başladığı bu günlerde, ev hanımları kurutma ve konserve yapmaya başladı. İşte sizlere meyve ve sebzeleri kurutmanın püf noktaları.

Kurutma, gıdaları uzun süre saklamak için çok eski zamanlardan beri kullanılan bir metoddur.

Sebzeler ön işlem olarak buhara tutulurlar veya sıcak suya daldırılarlar. Sıcak suya daldırma işlemini yapmak için, içinde su kaynayan bir tencereye sebzeler ısıya dayanıklı kevgirle daldırılmalıdırlar.
Meyveler için kurutma öncesi değişik ön işlemler vardır. Bunlardan bazılarını, kükürtleme gibi, evlerde yapmak pratik değildir. Evlerde uygulanabilecek bazı ön işlemler aşağıdaki gibidir:

Her 1.5 çay kaşığı limon tuzunu 1 litre suda eriterek hazırlayacağınız çözeltide meyveleri 30-60 saniye bekletin. Her 3 yemek kaşığı limon suyu ve 1 litre suyla hazarladığınız karışımda meyveleri 30-60 saniye bekletin. 1/2 kahve fincanı toz şekeri 1.5 fincan kaynar suyla karıştırdıktan sonra ılıtıp içine 1/2 kahve fincanı bal kattığınız çözeltiye meyvanızı 3-5 dakika daldırdıktan sonra kurun. Ön işlem çözeltisinden çıkardığınız meyva ya da sebzeyi bir müddet süzülmeye bırakıp kuruladıktan sonra kurutun. Kurutma işlemini ev tipi kurutucularda yapabileceğiniz gibi gölgede yere sererek de kurutabilirsiniz. Çok yüksek sıcaklıklarda kurutmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü yüksek ısı, özellikle sebzelerde kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur. İdeal sıcaklık 30-35 derece arasıdır. Kurutma işlemini temiz örtüler üstünde yapın. Meyve ya da sebzeyi örtünün üstüne tek sıra halinde dizin ve kuruttuğunuz ürünü sık sık alt üst etmeyi unutmayın.Sebzelerde kırma testiyle kurutma işleminin bitip bitmediğini anlayabilirsiniz. Kırdığınız zaman, sebzenin ortasında nemli kısım kalmamalıdır ve kolayca kırılmalıdır. Meyvelerin ise kuruma işlemi bittiği zaman, yapışkanlıkları kalmamalıdır.

Yeterli derecede kurutulduğundan emin olduktan sonra sebze ya da meyveleri soğumaya bırakın. Kurumuş ürünün raf ömrünü uzatmak ve böceklenmeyi önlemek için aşağıdaki işlemlerden birisiyle mutlaka pastörize edin.

Derin dondurucu: Kuru ürünü plastik poşetlere doldurup ağzını kapatın ve derin dondurucuda en az 48 saat bekletin.

Fırın: Fırını önce 80 dereceye kadar ısıtın. Kuruttuğunuz ürünü bir tepsiye ince bir tabaka halinde yayın, ısıttığınız fırında meyveleri 15 dakika, sebzeleri de 10 dakika tutarak pastörize edin. Fırından çıkardıktan sonra ürünü soğumaya bırakın.9) Nem geçirmeyen kavanoz ya da plastik torba gibi kaplarda kuru, serin ve loş bir yerde saklayın. Bu şekilde 6-8 ay dayanırlar. Ancak içinden alırken nem kaptırmamak için kuru elle çalışın.

Abdullah S.

Bir web tasarımcısı olmama rağmen, yemek yemek ve yeni mekanları görmeyi çok seviyorum. Yemek ve mekan deneyimlerimi mekangurme.com 'da sizlerle paylaşıyorum.

Diğer Yazıları

Beni Takip Edin:
TwitterGoogle Plus

Mekan Bilgileri

Henüz bilgi girilmemiş...

Yorum Ekleyin

Yapılan Yorumlar